top of page

Nattliga panikattacker och hur hanterar man dessa...



Det är känt att många människor som lider av paniksyndrom och panikattacker också kämpar med sömnstörningar. Med sömnstörningar menas tillstånd som leder till dålig sömnkvalitet och därmed orsakar fysiska, sociala och psykiska försämringar. Du kan läsa mer om detta och vad du kan göra åt det i min tidigare artikel "Sömn och panikattacker https://www.aveniasamtal.se/post/s%C3%B6mn-och-panikattacker".


En studie har visat att 48 % av personer med paniksyndrom upplever nattliga attacker. Men vad är en panikattack som dyker upp under sömnen? Varför uppstår den? Vad leder den till? Hur kan man skydda sig mot den?


Nattliga panikattacker betraktas av vissa som en underkategori av panikattacker. De är en serie attacker som börjar utan någon tydlig anledning, väcker den drabbade och lämnar denne i ett tillstånd av skräck. Symptomen upplevs mer intensivt och skrämmande än de vanliga panikattacker på dagtid.


De vanligaste symptomen vid nattliga attacker, som ingår bland de 13 symptomen för panikattacker, är rädsla för döden, hjärtklappning, kvävningskänsla, obehag, smärta samt förvirring och en känsla av att tappa bort sig. Den drabbade kan uppleva en stark rädsla för att sova ensam och kan så småningom utveckla tvångsmässiga ritualer för att känna sig trygg under natten.


Nattliga panikattacker klassas inte i DSM-5 eller andra diagnosklassificeringssystem som en egen diagnos.


Varför uppstår nattliga panikattacker?


Vissa personer har en genetisk benägenhet för nattliga attacker i högre grad än andra. Hög stress, olika typer av sömnstörningar och somatiska problem kan öka risken för att personer med panikångest drabbas av nattliga panikattacker under sömnen. Traumatiska händelser, hög depression och ångest, personlighet och miljön kan påverka.


Dessa attacker uppstår oftast precis innan eller efter att djupsömnen (NREM-sömnen) övergår till en ytligare sömnfas (bassömn eller REM-sömn). Under en sömncykel går vi igenom fyra olika sömnfaser, och en fullständig sömncykel varar i ungefär två timmar. För att sova gott och känna sig utvilad behöver en vuxen person minst tre sömncykler per natt.


Övergången mellan sömnfaser kan orsaka ryckningar, vilket är vanligare hos personer med panikångest. Vi vet att om man plötsligt väcks under djupsömnen kan det leda till förvirring, desorientering, rädsla och en känsla av tomhet.


Vad leder den till?


Nattliga attacker resulterar i försämrad sömnkvalitet, kortare sömntid och en känsla av utmattning vid uppvaknande. Den typen av panikattacker är vanligare hos kvinnor än hos män. Ofta kopplade till depression, stress, sömnstörningar och tvångstankar. Hos män förekommer en högre grad av alkoholberoende.


Personer med nattliga panikattacker uppvisar ofta undvikande beteenden. Det är vanligt med konflikter inom familjen och ha relationsproblem med sin partner. Människor med nattliga panikattacker tenderar att söka medicinsk hjälp oftare. Depression och självdestruktivitet förekommer oftare.


På sikt kan nattliga panikattacker leda till tillväxtrubbningar, svårigheter med immunförsvaret, muskelvärk och koncentrationssvårigheter.


Vad kan man göra?


  • Påminn dig själv att du upplever just nu en panikattack, inget annat.

  • Kom ihåg att panikattacker är ej dödligt och kommer att förvinna efter högst om 30 minuter.

  • Glöm inte tillämpa andning, avslappning och  fokusändringsövningen övningarna från boken.

  • Undvik överdriven alkohol, kaffe och socker konsumtion. Sluta äta och dricka minst två timmar före sängdags.

  • Träna regelbundet.

  • Summera din dag i en dagbok innan du går och lägger dig.

  • Ignorera fysiska symptom som du känner innan du somnar.

  • Hitta en egen sömnrutin.

  • Skaffa mer kunskap om sömnstörningar, sömnhyggen, sömnkvalite.

  • Sist men inte mist; sök professionell hjälp om du behöver. Lida inte i onödan.


Ps: Glöm inte att komma förbi Medborgarskolan i Stockholm och lyssna min föreläsning om panikattacker och panikångest. Föreläsningen är gratis.

Hasan Durna

 
 
 

Comentarios


© 2022 by AVENIA Samtal & Kommunikation

bottom of page