Panikattack, panikångest, panikångestattack, paniksyndrom....
Kärt barn har många namn men vissa oönskade diagnoser / tillstånd har många namn också. Alla de namnen jag babblar uppe om handlar om en viktig sak; rädsla oh ångest. Det är en stark sådan som stör vardagen, hindrar individen att klara vissa saker på egenhand. Alla de fyra namnen ovan resulterar fysiska, kognitiva och känslomässiga symtom och svårigheter så att det blir en vardag fullt med svårigheter för sig själv och för sin omgivning.
Egentligen ett tillstånd och en diagnos vi pratar om när vi tänker på de namnen.
Panikattack är ett tillstånd som kan uppstå bredvid en rad av diagnoser och somatiska problem. Panikattack är ej en diagnos. Panikattacker kan lätt upptäckas, läs min tidigare artikel om det. https://www.aveniasamtal.se/post/vilka-symptom-kan-f%C3%B6rekomma-vid-en-panikattack
Paniksyndrom är en diagnos som innebär ångeststörning och upplevda panikattacker. Många använder termen panikångest för att beskriva diagnosen. Diagnosen ställs av vårdpersonal och bör inkludera dessa kriterier; https://www.aveniasamtal.se/post/vad-%C3%A4r-paniksyndrom
Så vad är skillnaden mellan Panikattack och panikångest / paniksyndrom då? Här kommer en liten kom ihåg lapp för dig som vill skilja de två ifrån varandra.
Panikattack Panikångest
Intensiva fysiska symtom Varierande symtom
Känslan av att tappa kontrollen Känslan av rädsla, oro och spänning
Kommer plötslig och utan varning Ökar intensitet över tid
Upplevs högst 10 till 30 minuter Upplevs över en lång tid
Intensiv rädsla dominerar Oro och rastlöshet över tid dominerar
Kommer utan orsak Kopplat till en orsak
Intensiv upplevelse av allt Mindre intensiv upplevelse
Plötsligt händer Stigande känslor
Kortvarig varaktighet Långvarig varaktighet
Extrem trötthet efteråt Tomhet och uppgivenhet efteråt
Overklighetskänslor
Ont i hjärtat
Förväntansångest
Koncentrationssvårigheter
Isolering
Sömnsvårigheter
Fatigue trötthet
Läs mina andra artiklar för djupare info om hur rädslan kan yttra sig och vad händer hos oss vid de tillfällen samt hur kan man hantera dessa.
Hasan Durna
Comentários